Zelf verduurzamen met 15,8% rendement

Geen rente van je bank?Doe het zelf. Duurzaam.

De rente op spaarrekeningen is tot bijna nul gedaald. Door de vermogensrendementsheffing wordt je geld op de bank zelfs minder waard. Door spaargeld te investeren in een zonneboiler kun je je huis verduurzamen én 15,8% rendement maken.

Een rekenvoorbeeld. Esther en Taco hebben € 9.000,00 spaargeld op hun bankrekening staan. Omdat ze hun twee kinderen een mooie toekomst willen geven, willen ze hun woning verduurzamen. Ze besluiten een compacte zonneboiler op het dak van hun woning te leggen. Dat is praktisch, want het voorraadvat van 130 liter warm water ligt op het dak en neemt geen ruimte in ín huis. Bovendien heeft dit type zonneboiler geen onderhoud nodig. Rompslomp, daar zitten ze niet op te wachten.

De aanschaf van de zonneboiler, inclusief installatie door een erkend installateur, kost € 4.975,= inclusief BTW. Direct na de plaatsing sturen ze een kopie van de factuur op naar de RVO, die binnen 8 weken € 1.500,= ISDE-subsidie aan hen overmaakt. De totale uitgaven zijn dus € 3.475,=.

Met z’n vieren verbruiken ze redelijk wat warm water, gemiddeld 335 liter per dag. Tot nu toe werd dat alleen verwarmd met een gasgestookte HR-combiketel. Nu de compacte zonneboiler is aangesloten op de waterleiding vóór de combiketel, hoeft de ketel minder hard te branden om het water te verwarmen. De zonneboiler voegt per jaar zo’n 1.500 kWh warmte-energie aan het water toe. Daarmee wordt 220 m³ gas bespaard. Vanaf 1 maart 2022 betalen Esther en Taco voor 1 m³ aardgas € 2,50 (inclusief energiebelastingen). De besparing in het eerste jaar is dus € 550,=. Het rendement op hun investering is € 550,= / € 3.475,= x 100%, dus ruim 15,8%.

In de loop van de jaren zal dit rendement alleen maar stijgen. Immers, de verwachting is dat de gasprijs en de energiebelasting flink zullen stijgen. En eigenlijk is het rendement in het eerste jaar ook al hoger, omdat over het geïnvesteerde bedrag (de kostprijs van de zonneboilerinstallatie) geen vermogensrendementsheffing wordt geheven. Voor iemand in de hoogste belastingschijf kan dat bijna € 70,= per jaar schelen. Het ‘aanvangsrendement’ in het eerste jaar is dan zelfs 17,8%.

En dat is alleen nog maar het financieel rendement. Ook het milieu-rendement van een compacte zonneboiler is hoog. Esther en Taco besparen 220 m³ aardgas per jaar en stoten daardoor 420 kg CO2 minder uit. Zonder omkijken, zonder onderhoud. De zon doet voor hun het werk. Zij en hun kinderen kijken de toekomst zonnig tegemoet.

Wilt u meer weten over deze duurzame investering?Kijk op SOWISEsolar.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *