Veelgestelde vragen over de zonneboiler

Kan de SOWISE zonneboiler worden aangesloten op een CV-ketel?

Ja, op elk merk CV-combiketel.

Wordt de zonneboiler op de dakpannen gemonteerd?

Nee, de zonneboiler wordt tussen de dakpannen gemonteerd.

Is er subsidie voor zonneboilers?

Ja, iedere huiseigenaar heeft recht op € 1.012,- subsidie voor de SOWISE zonneboiler. Daarnaast zijn er regelingen van gemeenten en provincies. Over het algemeen mogen subsidies gestapeld worden. Zie Subsidies.

Heeft de SOWISE zonneboiler onderhoud nodig?

Nee. De SOWISE zonneboiler heeft geen bewegende onderdelen noch een antivriesmiddel.

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van de SOWISE boiler?

In de meeste situaties niet, zie Bouwbesluit 2012 voor zonnecollectoren (pdf).

Waarom is er geen elektriciteitsaansluiting nodig?

De werking van deze compacte zonneboiler berust op zonlicht en de leidingwaterdruk, zonder gebruik van pomp of elektriciteit. Bij het openzetten van een warmwaterkraan, bijvoorbeeld van de douche, stroomt het warme water van de zonneboiler naar de douche. De leidingwaterdruk zorgt voor het transport. Als de elektriciteit en het gas uitvallen, heeft u met de SOWISE zonneboiler nog steeds warm water.

Hoe is de zonneboiler tegen bevriezing beschermd?

Er is een p/T ventiel, een ventiel dat bij te hoge druk of te hoge temperatuur opengaat en water spuit. Als water bevriest zet het uit, waardoor de druk toeneemt en een deel van het water gespuid wordt. Als het ijs ontdooit, neemt het volume af en wordt de hoeveelheid water weer aangevuld met leidingwater, zie ook de dwarsdoorsnede en specificaties.
De aansluitleidingen zitten bij een uitvoering voor een schuin pannendak aan de binnenzijde (=vorstvrij) van de woning.
Voor een plat dak worden de leidingen gemonteerd in een dubbelwandige geïsoleerde buis die van de boiler naar de binnenzijde van de woning wordt aangebracht.

Hoe wordt een compacte zonneboiler geplaatst?

Een lege zonneboiler weegt circa 90 kg, dus bij plaatsing op een hoog dak is meestal een hijskraan nodig. Op de pagina ‘Installatievoorbeelden‘ krijgt u een indruk van hoe de plaatsing in zijn werk gaat.

 

Neem gerust contact op voor overige vragen.

4 gedachtes over “Veelgestelde vragen over de zonneboiler

 1. Goedendag,

  Kan de zonneboiler ook gecombineerd worden met een warmteleveringssysteem (kleinschalige stadsverwarming)?

  Het is me momenteel niet bekend of ik separaat tapwater en verwarming heb maar daar ga ik wel van uit.

  Alvast bedankt,

  Vr.gr. Laurens

  1. Beste Laurens,
   Ja, in de meeste gevallen kan de SOWISE zonneboiler aangesloten worden vóór de warmtewisselaar van de stadsverwarming. Alle warmte die door de compacte zonneboiler is opgewekt, hoeft niet meer door de stadsverwarming geleverd te worden, en dat bespaart je mooi energiekosten. Als je een boiler of buffervat in je woning hebt voor het warme tapwater, is er nog een andere aansluitmogelijkheid. Zie daarvoor de pagina’Combineren met installaties‘ op onze website.

  1. Op een warme zomerse dag kan de temperatuur in de zonneboiler het kookpunt naderen. Omdat we stoomvorming willen voorkomen is de compacte zonneboiler beveiligd met een zogenaamd p/T-ventiel, dat ervoor zorgt dat bij 90-95 graden (de ‘spuitemperatuur’) heet water geloosd wordt (‘spuien’) op een afvoerpijpje. De boiler wordt dan aangevuld met koud leidingwater, waardoor hij afkoelt tot onder de spuitemperatuur.

   De normale waterdruk op de waterleiding is voldoende. Het water moet de bovenkant van de zonneboiler kunnen bereiken; dat lukt over het algemeen vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *