Rekenvoorbeeld Warmtepomp­boiler

Bestaande situatie

Het huis heeft een warmtepompboiler voor de bereiding van warm tapwater.

SOWISE situatie

Een SOWISE zonneboiler wordt op het dak van het huis gelegd. Één aansluiting wordt op de koudwaterleiding aangesloten, de andere aansluiting op de watertoevoer van de warmtepompboiler. Die hoeft het water daardoor minder op te warmen. Dit bespaart elektriciteit en, als de stroom niet 100% duurzaam wordt opgewekt, CO2-uitstoot. (De warmtepompboiler verbruikt overigens nog wel energie om de ‘lekkende’ warmte naar de omgeving te compenseren, de zogenaamde stilstandsverliezen.)

Besparing

Capaciteits­profielMLXL
Warm tapwater (liters per dag)168 L334 L547 Lper dag
Besparing elektriciteit702 kWh992 kWh1.233 kWhper jaar
Besparing CO2249 kg352 kg438 kgper jaar
Besparing kosten€ 154€ 218€ 271per jaar

Investering

SOWISE zonneboiler inclusief installatie en BTW€ 3.790
Af: ISDE-subsidie€ 1.012
Totaal€ 2.778

Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot te besparen als capaciteitsprofiel L zijn (bij een COP van 2,0 voor de warmwaterbereiding door de warmtepompboiler) 4 zonnepanelen nodig die circa € 1.570 kosten (geïnstalleerd inclusief BTW). Deze beslaan bijna 7 m² op uw dak. De SOWISE zonneboiler slechts 3,5 m².

Simpel – duurzaam – voordelig

  Opslagvat op het dak
Geen ruimtebeslag in woning
Geen pomp
  Geen onderhoud
  Geen elektriciteitsverbruik
  Lage installatiekosten
  Laagste prijs per kWh warm water

Bekijk ook de andere rekenvoorbeelden.

 

Voorbehoud rekenvoorbeelden

Opbrengsten en prijzen in de rekenvoorbeelden zijn indicatief. Basis van de berekening is het rekenmodel van de NEN7120 in combinatie met rekenmethoden van het ISSO zonne-energiehandboek. Uitgangspunt is een maximale afstand tussen zonneboiler en CV-ketel van 5 m.  Prijzen kunnen afwijken bij verschillende situaties. Totaalprijs is inclusief installatie, BTW en ISDE-subsidie. Meer informatie over de ISDE-subsidie vindt u hier. Er kunnen geen rechten aan de rekenvoorbeelden worden ontleend.