Rekenvoorbeeld ‘All electric’ met IR-verwarming

Bestaande situatie

Nieuwbouwwoning volgens het ‘all electric’ concept, dus geen gasaansluiting. Het huis wordt verwarmd met IR- (infrarood) stralingspanelen. Tapwater wordt verwarmd met een doorstroomtoestel. Dit werkt elektrisch en verbruikt veel energie. Photovoltaïsche (PV) zonnepanelen wekken elektriciteit op voor de IR-panelen en het doorstroomtoestel.

SOWISE situatie

Een SOWISE zonneboiler wordt op het dak van het huis gelegd. Één aansluiting wordt op de koudwaterleiding aangesloten, de andere aansluiting op de watertoevoer van het doorstroomtoestel. Dat hoeft het water daardoor minder op te warmen. Dit bespaart elektriciteit en, als de stroom niet 100% duurzaam wordt opgewekt, CO2-uitstoot. Met de SOWISE zonneboiler is minder dakoppervlak benodigd dan met alleen pv–zonnepanelen.

Besparing

Capaciteits­profielMLXL
Warm tapwater (liters per dag)168 L334 L547 Lper dag
Besparing elektriciteit1.097 kWh1.550 kWh1.927 kWhper jaar
Besparing CO2389 kg550 kg684 kgper jaar
Besparing kosten€ 241€ 341€ 424per jaar

Investering

SOWISE zonneboiler inclusief installatie en BTW€ 3.790
Af: ISDE-subsidie€ 1.012
Totaal€ 2.778

Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot te besparen als capaciteitsprofiel L zijn 15 zonnepanelen nodig die circa € 5.255 kosten (geïnstalleerd inclusief BTW). Deze beslaan bijna 25 m² op uw dak. De SOWISE zonneboiler slechts 3,5 m².

Simpel – duurzaam – voordelig

  Opslagvat op het dak
Geen ruimtebeslag in woning
Geen pomp
  Geen onderhoud
  Geen elektriciteitsverbruik
  Lage installatiekosten
  Laagste prijs per kWh warm water

Bekijk ook de andere rekenvoorbeelden.

 

Voorbehoud rekenvoorbeelden

Opbrengsten en prijzen in de rekenvoorbeelden zijn indicatief. Basis van de berekening is het rekenmodel van de NEN7120 in combinatie met rekenmethoden van het ISSO zonne-energiehandboek. Uitgangspunt is een maximale afstand tussen zonneboiler en CV-ketel van 5 m.  Prijzen kunnen afwijken bij verschillende situaties. Totaalprijs is inclusief installatie, BTW en ISDE-subsidie. Meer informatie over de ISDE-subsidie vindt u hier. Er kunnen geen rechten aan de rekenvoorbeelden worden ontleend.