Zo werkt een SOWISE zonneboiler

Een zonneboiler maakt water warm met zonlicht. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen (PV), die elektriciteit opwekken met zonlicht.

De zon levert energie

De lichtboiler van SOWISE verwarmt leidingwater met zonlicht. Ook bij bewolking wordt licht moeiteloos omgezet in warm water, waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven 90 graden Celsius. In het hightech RVS opslagvat op het dak van uw huis wordt  zo 160 liter warm water voor uw douche of wastafel opgeslagen. Dit levert kostbare ruimte op in uw woning.

SOWISE zonneboiler
SOWISE – opslagvat op het dak, direct aangesloten op de waterleiding

Door de SOWISE zonneboiler te koppelen aan uw CV-ketel of warmtepomp hoeft deze minder of zelfs niet te verwarmen en bespaart u aardgas of elektriciteit. De SOWISE zonneboiler verbruikt zelf geen elektriciteit en heeft daarom geen elektrische aansluiting nodig. Door de simpele aansluiting zijn de aansluitkosten laag. Omdat de SOWISE zonneboiler geen onderhoud nodig heeft en de werking voor 10 jaar is gegarandeerd, is de investering snel terugverdiend.

compact – duurzaam – voordelig

 

De betere zonneboiler

Het bijzondere aan de compacte SOWISE zonneboiler is dat de collector en het opslagvat geïntegreerd zijn in één component. Dit type noemen we Integrated Collective Storage (ICS). Het nagenoeg platte opslagvat ligt goed geïsoleerd in een relatief dunne zonneboiler van 200 mm met een grote opslagcapaciteit van 160 liter warm water op het dak van uw woning.

De SOWISE zonneboiler heeft een oppervlak  van 2215 x 1625 mm, vergelijkbaar met 2 zonnepanelen. De afmetingen zijn afgestemd op de in Nederland meest gangbare dakpannen en singles. Voor het afvoeren van het hemelwater zitten rondom goten, zoals bijvoorbeeld bij een Velux dakraam.

SOWISE zonneboiler
SOWISE zonneboiler – warm water óp uw dak

De SOWISE zonneboiler wordt direct aangesloten op het waterleidingnet van uw huis, waardoor geen pomp of regeling nodig is. Dit betekent dat de zonneboiler geen storingsgevoelige componenten bevat en ook geen onderhoud nodig heeft.

Het verschil met andere zonneboilers

Andere zonneboilers zijn meestal vlakkeplaatcollectors of heat pipe systems met een indirect circulatiesysteem. Een pomp circuleert een niet bevriezende vloeistof, bijvoorbeeld glycol, door de collector en een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar verwarmt het water in een groot opslagvat voor gebruik in huis.

Principe van een heat pipe zonneboiler

De pomp en de elektronische regeling van de pomp verbruiken elektriciteit. En de circulatievloeistof moet circa eens per 4 jaar vervangen worden. Dit onderhoud kost geld en betekent rompslomp. Bovendien moet het opslagvat ín huis geplaatst worden. Dit kost ruimte.

SOWISE zonneboiler
Principe SOWISE zonneboiler

Het principe van de compacte SOWISE zonneboiler is eenvoudiger. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van andere zonneboilers:

Gewoon zonneboiler­systeem
SOWISE zonneboiler
Opslagvat in de woning  Opslagvat op het dak
Neemt kostbare ruimte in woning Geen ruimtebeslag in woning
Pomp om vloeistof rond te pompen Geen pomp
Vergt onderhoud  Geen onderhoud
Verbruikt elektriciteit  Geen elektriciteitsverbruik
Extra installatiekosten  Lage installatiekosten
Duurder per kWh warm water  Laagste prijs per kWh warm water

Geen onderhoud

De SOWISE zonneboiler werkt volgens een simpel principe: de druk van de waterleiding zorgt voor de doorstroming. De SOWISE zonneboiler bevriest niet en is beveiligd tegen oververhitting. Er zijn geen bewegende of elektrische delen. De SOWISE zonneboiler heeft dan ook geen onderhoud nodig. U hoeft er gedurende de levensduur dus niet naar om te kijken.

Snel terugverdiend

Het principe van de SOWISE zonneboiler is simpel en de installatiekosten laag. De SOWISE zonneboiler levert een hoog rendement warm water en zonlicht blijft altijd gratis. Daarom ondersteunt de overheid de aanschaf van een SOWISE zonneboiler in 2019 met een subsidie van € 1.012,=. U verdient uw investering in duurzaamheid dus snel terug. Hoe snel, dat hangt af van uw situatie. Kijk in onze configuratievoorbeelden naar de rekensommen.

Meer informatie over: