Algemene beschrijving

De SOWISE compacte zonneboiler is van het type Integrated Collector Storage (ICS). Bij dit type zonneboiler zijn de collector en het opslagvat geïntegreerd in één component. Het bijzondere van het ontwerp van de SOWISE zonneboiler is dat het opslagvat nagenoeg vlak is. Hierdoor is een ICS mogelijk waarbij een groot collectoroppervlak is gecombineerd met een opslagcapaciteit van 160 liter. De dikte van de zonneboiler is hierdoor beperkt tot slechts 200 mm. Bovendien wordt het opslagvat direct aangesloten op het waterleidingnet, waardoor geen pomp of regeling nodig is. Dit betekent dat de zonneboiler geen storingsgevoelige componenten bevat en ook geen onderhoud nodig heeft.

Afmetingen

Buitenmaten2215 x 1625 x 200 mm
Instralings­oppervlak2,2 m²
Gewichtleeg 90 kg – gevuld 250 kg
Inhoud160 liter

Product­informatie

Productinformatie zoals vereist door de EU-regelgeving No 811/2013 en No 812/2013.
Voor pakket voor tapwaterverwarming
Voor pakket voor combinatieverwarming
Berekening energieprestatie volgens NEN 7120­-richtlijnen en energielabelsystematiek.

EPG-berekening invulhulp

Voor het berekenen van de energieprestatie en energielabels conform de NEN 7120 voor woningen en utiliteitsbouw kunnen uit bovenstaande productinformatie de invoerspecificaties voor de SOWISE zonneboiler herleid worden. Wij helpen u graag op weg met het invoeren van de SOWISE zonneboiler in het berekeningsprogramma ENORM v3.61 als voorbeeld:
1. Vul in bij >Installaties >Tapwatersystemen >Opwekking :

> Type tapwatersysteem: Individueel systeem
> Zonneboiler: voorverwarmer zonneboiler met naverwarmingstoestel

SOWISE zonneboiler
>Installaties >Tapwatersystemen >Opwekking

2. Vul in bij >Duurzame energie >Zonnecollectoren:

> Acoll: 2,2 m2
> Helling: de (dak)helling waarin de SOWISE zonneboiler wordt geplaatst
> Oriëntatie: de kompasrichting waarin het collectorvlak wordt geplaatst
> Belemmering: mate van belemmering door schaduwen
> Type verwarming: zonneboiler als voorverwarmer met een tapwatertoestel als naverwarmer
> Tapwatersysteem: het tapwatersysteem waarop de SOWISE wordt aangesloten

SOWISE zonneboiler

>Duurzame energie >Zonnecollectoren

> Zonnekeur-label: niet aanvinken
> Jaarlijkse zonbijdrage voor tapwater forfaitair: niet aanvinken
> Zonbijdrage: bepalen met behulp van Kwaliteitsverklaring getalswaarden energieopbrengst NEN7120:

– Zoek op QW,dis op op ENORM tabblad >Resultaten >Energiegebruik >Tapwater.
In dit geval 7.112 MJ.

– Zoek op in tabel 1 van de  Kwaliteitsverklaring getalswaarden energieopbrengst NEN7120 de bijbehorende waarde QW,sol;45zuid;an.
In dit geval 3.350 MJ.

SOWISE zonneboiler
>Resultaten >Energiegebruik >Tapwater

3. Vul in bij >Duurzame energie >Zonnecollectoren:

Vorstbeveiliging: niet aanvinken (geen elektrische vorstbeveiliging aanwezig)
> Bepaling collectorpompvermogen: geen pomp aanwezig
> De vermogens van hulpenergie voor pomp en regeling zijn nul.

SOWISE zonneboiler
>Duurzame energie >Hulpenergie

18 gedachtes over “Technische gegevens

 1. Hoe zit het met vorstbescherming van boiler en leidingen in de winter (immers gevuld met leidingwater) , vooral indien er meerdere weken of langer geen tapwater wordt gebruikt??

  1. De aansluitleidingen zitten bij een uitvoering voor een schuin pannendak aan de binnenzijde (=vorstvrij) van de woning.
   Voor een plat dak worden de leidingen gemonteerd in een dubbelwandige geïsoleerde buis die van de boiler naar de binnenzijde van de woning wordt aangebracht.

   1. Ondanks dat de leidingen aan de binnenzijde van het dak worden gemonteerd, blijft de vraag hoe de voorraad boiler niet bevriest als er enkele dagen weinig zon is en het vriest 5 graden.

    1. In theorie kan het voorraadvat bevriezen, maar in de praktijk komt dat in ons Nederlandse klimaat niet of nauwelijks voor. Maar er zijn vriestesten gedaan in een koelhuis. Het voorraadvat weerstaat de uitzetting van het ijs. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, ontdooit de zonneboiler en doet weer gewoon zijn werk.

     1. Maar als het voorraadvat bevroren is, hoe krijg ik dan warmwater uit de kraan?

     2. Er is altijd een ‘naverwarmingsysteem’ nodig, zoals uw cv-ketel, een elektrische boiler of doorstroomapparaat of warmtepomp, als back-up voor het moment dat de zonneboiler geen warm water kan leveren.

     3. Moet ik dan zelf een kraan gaan openzetten, of zit daar een kraan tussen die op druk verschillen open gaat. Om ‘s morgens 6.00 uur ergens in je huis een kraantje te moeten opendraaien met 5 graden vorst is ook niet echt comfortabel. Doch blijf ik dit een zeer mooi apparaat vinden.

     4. Nee, hoor, dat regelt zich allemaal vanzelf. De SOWISE compacte zonneboiler heeft geen regelingsinstallatie of onderhoud nodig. Zodra de zon schijnt, is er warm water….

     5. Wat gebeurt er als het water in het boilervat boven de 100 graden celsius wordt?

     6. Op de heetste dagen van het jaar kan het voorkomen dat de temperatuur in de zonneboiler oploopt tot boven 90 – 95 °C (de ‘spuitemperatuur’). Het veiligheidsventiel, een zogenaamde P/t-klep, opent zich dan en laat het heetste water weglopen via een afvoer naar het riool. De zonneboiler wordt aangevuld met koud leidingwater (circa 10 °C, de temperatuur van de bodem). De zonneboiler koelt hierdoor af tot onder de spuitemperatuur. Er blijken enkele dagen per jaar te zijn, gemiddeld zo’n 5 à 6 dagen, afhankelijk van het weer en de tapwatervraag, waarop de zonneboiler maximaal 4 liter water per dag spuit.

     7. Dat verhaal klopt volgens mij niet. Als je collector/voorraadvat bevroren is kan het water de back-up cv-ketel niet bereiken omdat deze in serie staat volgens jullie aansluitschema.

     8. Beste Jeroen,
      Voor de website is voor de duidelijkheid een vereenvoudigd leidingverloop weergegeven. In werkelijkheid blijft er in huis een aftakking van de waterleiding naar de CV-ketel bestaan. Er kan dus altijd warm water gemaakt worden.

 2. Als ik deze antwoorden lees krijg ik niet heel veel vertrouwen in het product. Niet heel veel jaren geleden vroor het nog een keer 23 graden op een zaterdag morgen……Je zal drie weken op vakantie zijn…

  1. Geen nood. In het ergste geval bevriest de zonneboiler. Maar hij loopt hierdoor geen schade op. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, ontdooit de zonneboiler en doet weer gewoon zijn werk.

  1. Beste Gerlof,
   Hoewel de behuizing hier niet standaard voor gemaakt is, moet het in principe wel mogelijk zijn de SOWISE compacte zonneboiler vertikaal aan een muur te hangen. Je moet dan wel zelf voor de bevestigingsmaterialen zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *